Агресія росії проти України підняла тему боротьби з корупцією на новий рівень. Від ефективності використання наявних ресурсів та допомоги партнерів залежить спроможність надати гідну відсіч ворогу та відбудувати країну

На початку 2022 року детективи НАБУ взяли високий темп роботи: упродовж січня-лютого викрили «на гарячому» народного депутата України, депутата Київради, посадовців Офісу Генерального прокурора.

Загалом, упродовж січня-березня 2022 року повідомили про підозру 16 особам проти 6 у І півріччі 2021 року.

Однак 24 лютого Національне бюро, як і решта органів державної влади, вимушено змінило формат своєї діяльності через напад рф. З огляду на специфіку злочинів, підслідних НАБУ, вкрай важливим було зберегти матеріали слідства. На той момент у роботі детективів перебувало 886 кримінальних проваджень, ще понад 200 справ слухались у суді. НАБУ вжило необхідних заходів для збереження всіх відомостей — не втрачене жодне кримінальне провадження, зокрема й через завершення термінів розслідування. Такого результату вдалося досягти завдяки заздалегідь розробленим та імплементованим протоколам дій на випадок екстрених ситуацій.

Центральний офіс НАБУ передислокувався до Львова, де доволі швидко відновив роботу за своїм основним напрямом — розслідування топкорупції. Так, наприклад, вже 16 квітня детективи НАБУ викрили «на гарячому» співробітників СБУ та Національної поліції Івано-Франківщини. Наприкінці червня розслідування цього злочину завершили.

Попри об’єктивні складнощі, викликані активізацією бойових дій, залучення до розслідування воєнних злочинів та інших форм взаємодії з СБУ та ГУР Міноборони, НАБУ та САП упродовж квітня-червня не лише надолужили втрачений через війну темп, а й почали його нарощувати. Так, за цей час про підозру повідомили 22 особам, до суду скерували 13 справ за обвинуваченням 38 осіб (для порівняння, упродовж квітня-червня 2021 року до суду скерували 15 обвинувальних актів стосовно 25 осіб).

У звітний період на державних підприємствах «Укрекоресурси» та «Держінформ’юст», ПАТ «Укрзалізниця» викрито корупційні схеми, пов’язані з закупівлями товарів коштом держави за завищеними цінами та з порушенням процедур. Також детективи завершили розслідування у низці резонансних справ, як-от: щодо закупівлі коштом «Укрзалізниці» пристроїв живлення для пасажирських вагонів за завищеними цінами (збитки державі 9,6 млн грн); за підозрою директора державного підприємства лісового господарства у заволодінні деревиною на 50 млн грн; за фактом спроби підкупу аудиторів Міноборони. Розслідувана й корупційна схема за участі посадовців Державного комітету телебачення і радіомовлення, через яку ДП «Укртелефільм» зазнало понад 60 млн грн збитків.

У І півріччі 2022 року низка посадовців вищої ланки розпочала ознайомлення з матеріалами слідства. Серед них: народний депутат України VIII та IX скликань, якого підозрюють у недекларуванні майже 88 млн грн статків; наразі вже колишній член Комісії з регулювання азартних ігор, викритий на вимаганні та одержанні 90 тис. дол. США неправомірної вигоди.

За підсумками першого півріччя 2022 року на лаві підсудних у ВАКС опинилися: голова Окружного адміністративного суду м. Києва та його заступники, обвинувачені у спробі захоплення державної влади та інших зловживаннях; експосадовець Нацполіції, якому інкримінують одержання 1 млн грн неправомірної вигоди; колишнє керівництво «Реал банку», причетне до заволодіння 800 млн грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України.

Загалом у І півріччі 2022 року прокурори САП скерували до суду складені детективами НАБУ обвинувальні акти стосовно 61 особи, що на 40% більше за показник перших шести місяців 2021 року.

Досудові розслідування
(станом на 30.06.2022)

859
кримінальних проваджень в роботі
357
повідомлень про підозру
380
обвинувальних актів
731
обвинувачений

(у I півріччі 2022 року)

163
розслідування розпочато
38
повідомлень про підозру
20
обвинувальних актів
61
обвинувачений

Серед викритих на зловживаннях у I півріччі 2022 року:

8

керівників держпідприємств

2

прокурорів

2

депутатів обласної ради

1

народного депутата України

1

суддю

Серед відправлених на лаву підсудних у I півріччі 2022 року:

10

суддів

6

керівників держпідприємств

2

посадовців Одеської міськради

1

народного депутата України

1

ексміністра

Міжнародна правова взаємодія
(з 01.01.2022 по 30.06.2022)

71 запит у межах досудового розлідування надіслано до 31 держав

БРУХТ ЗАМІСТЬ ФАНДОМАТІВ

Буденні для європейських міст фандомати зі збору поліетиленових пляшок та алюмінієвих банок могли б з’явитися в Україні декілька років тому, але на заваді стала корупційна винахідливість керівництва ДП «Укрекоресурси». Під виглядом закупівлі таких пристроїв придбали фактично брухт, витративши на це майже 14 млн грн з бюджету. Тепер непотріб припадає пилом, а екскерівник підприємства та причетні до злочину особи одержали підозри.

Фандомати від RecycleTech, які мали б поставити, є складними технологічними пристроями, здатними приймати до 1000 поліетиленових пляшок та 800 алюмінієвих банок. Але замість перемовин з цим виробником, чиновники підшукали іншу компанію, яка за 100 тис. дол. США продала 100 фандоматів із приймальною здатністю 300 поліетиленових пляшок і/або 400 алюмінієвих банок. Згодом експертиза встановила, що ці фандомати дуже схожі на оригінальні ззовні, однак зовсім інші з технічного боку та непридатні для використання.

Для створення видимості законності закупівлі учасники злочину ініціювали зміни до умов закупівлі, які стосувалися як технічних вимог до фандоматів, так і порядку розрахунків. Також вони залучили посередника – компанію, зареєстровану у Панамі.

Ініціатора схеми – ексдиректора «Укрекоресурсів» – ВАКС відправив у СІЗО з альтернативою застави у 3,7 млн грн.

ЗАКУПІВЛІ ПЛР-ТЕСТІВ ДЛЯ «УКРЗАЛІЗНИЦІ»

НАБУ і САП викрили схему, за якою посадовці «Укрзалізниці» намагалися закупити понад 11 тис. ПЛР-тестів за завищеними цінами. Незаконна переплата могла становити майже 5 млн грн, якби не пильність відповідних підрозділів «Укрзалізниці». Вони повідомили про злочинний намір Національне бюро, а детективи зі свого боку повідомили учасникам злочину про підозру.

Суть схеми зводилась до забезпечення перемоги заздалегідь визначеної компанії у конкурсних торгах на купівлю послуг з ПЛР-тестування та узгодження «потрібної» ціни. Вона на той момент у півтора раза перевищувала середньоринкову — 1280 грн/тест замість 837 грн/тест. Отже, схема передбачала завищення вартості кожного тесту на 443 грн.

Посадовці «Укрзалізниці» використали можливість додати в очікувану вартість закупівлі витрати на транспортування матеріалу до лабораторії, оскільки тендерна документація містила цю вимогу. Такий «виїзд медсестри» й коштував майже 500 грн на одному тесті. Але замовник, тобто «Укрзалізниця», виконав би цю функцію самостійно – забір матеріалу для дослідження мали здійснювати в лікарнях УЗ.

Невідповідність ціни викрили аудитори Департаментів безпеки та Категорійного управління «Укрзалізниці». Це доводить той факт, що цілеспрямована і чесна служба комплаєнсу та безпеки, за відсутності тиску, може запобігати вчиненню корупційних злочинів.

558 ТИС. ГРН ДЛЯ НАРДЕПА

Наприкінці січня 2022 року НАБУ і САП викрили «на гарячому» чинного народного депутата України, який пообіцяв забезпечити наперед визначеним компаніям перемогу у тендерах із закупівлі медичного обладнання для лікарень Житомирської області. Свої «послуги» народний обранець оцінив у 30% від суми договорів. За версією слідства, першою стала Лікарня № 2 імені В.П. Павлусенка, яка придбала систему ультразвукової діагностики за 1,86 млн грн. Після одержання оплати постачальником обладнання нардеп попросив передати йому 558 тис. грн.

Посадовець збирався отримати ще близько 12 млн грн від постачання обладнання у цю ж лікарню. Йшлося про магнітно-резонансний томограф та лапароскопічний набір для хірургічних процедур.

Та цим планам завадили детективи Національного бюро, які викрили народного депутата України в момент одержання неправомірної вигоди.

«Депутатський імунітет» врятував посадовця від затримання на місці. Згодом Генеральним прокурором складено та підписано повідомлення про підозру народному депутату України. Попри те, що підозрюваний з різних причин уникав засідання ВАКС, ігнорував повістки до НАБУ та навіть оголошувався у розшук, запобіжний захід йому все ж обрали наприкінці травня – за чотири місяці після викриття.

МАХІНАЦІЇ ПІД ЧАС ЗАКУПІВЛІ ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ВІДЕОЗВ’ЯЗКУ

НАБУ і САП викрили черговий факт корупції на ДП «Держінформ’юст». З січня 2014 по лютий 2015 року гендиректор підприємства, два заступники та два керівники приватних компаній реалізовували схему, що призвела до завдання державі понад 7,7 млн грн збитків. Вони забезпечили укладення між підприємством та підконтрольними компаніями договорів на постачання комп’ютерної програми TrueConf, призначеної для відеоконференцзв’язку. Фактично компанії послуги не надавали, а потреби в продукції на той момент не існувало взагалі. До того ж виявилось, що фірма, яка мала постачати програмне забезпечення, не мала відношення до сфери IT, а займалась виробництвом підіймального та вантажно-розвантажувального обладнання. Особливістю злочину став його міжнародний характер, адже для легалізації коштів учасники використовували рахунки і компанії за кордоном. Для встановлення деталей детективи надіслали 6 запитів про міжнародну правову допомогу до правоохоронних органів Естонії, Німеччини, Великої Британії, Швейцарії та Латвії.

Ексгендиректор також є обвинуваченим у справі, де спільно з іншими особами організував заволодіння 7,4 млн грн держпідприємства, уклавши договори на поставку продукції за завищеною вартістю, а також забезпечив оплату послуг із розроблення програмного забезпечення, які так і не були надані.

СПРОБА ПІДКУПУ ГОЛОВИ ДІАМ

Національне бюро та САП у взаємодії з керівником Державної інспекції архітектури та містобудування України (ДІАМ) Семеном Кривоносом викрили спробу його підкупу. Представник одного зі столичних забудовників запропонував голові ДІАМ близько 120 тис. дол. США. В обмін на ці кошти він хотів отримати сертифікат про прийняття в експлуатацію багатоповерхівки у Києві, побудованої з низкою порушень. А ще натякав на готовність розв'язувати схожі питання у подібний спосіб в інтересах інших компаній-забудовниць.

Детективи НАБУ розпочали досудове розслідування у грудні 2021 року і вже за місяць, у січні 2022 року, представника забудовника затримали «на гарячому». Причому сталося це неподалік будівлі НАБУ, на одному з паркувальних майданчиків.

ДІАМ утворили в грудні 2020 року замість Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) – одного із найкорумпованіших органів у країні, про що заявив Президент України Володимир Зеленський весною 2020 року. У червні 2021 року перший Директор Національного бюро Артем Ситник, Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов та голова Державної інспекції архітектури та містобудування Семен Кривонос підписали меморандум про співпрацю з метою посилення міжвідомчої взаємодії. Невдовзі керівник ДІАМ і повідомив Національне бюро про спробу дати йому неправомірну вигоду.

ОТРИМАННЯ НЕПРАВОМІРНОЇ ВИГОДИ ДЕПУТАТОМ КИЇВСЬКОЇ МІСЬКРАДИ

Слідство встановило, що депутат Київради у змові з наближеними особами та посадовцями комунальних підприємств організували корупційну схему для одержання від підприємців неправомірної вигоди за розміщення точок сезонної пересувної торгівлі («купав»). Попри те, що право на розміщення таких точок надавалося за результатами відкритих торгів, їх потенційних учасників інформували, що перемогу можуть отримати лише наперед визначені компанії, надавши неправомірну вигоду. Організатором відповідних торгів було комунальне підприємство, на яке депутат мав вплив як голова комісії Київради, що опікувалася питаннями благоустрою столиці.

Детективи НАБУ зафіксували перемовини щодо семи локацій у різних районах столиці та домовленість передати 1,39 млн грн неправомірної вигоди двома траншами. Під час одержання другого – у розмірі 1,26 млн грн – учасників схеми викрили «на гарячому». Цікаво, що депутат Київради в одній із розмов визнав єдиною «проблемною організацією» НАБУ через «відсутність там комунікації». Зрештою НАБУ і викрило злочинну діяльність посадовця.

17 червня 2022 року НАБУ і САП завершили розслідування у справі.

Притягнуті до відповідальності: 6 підозрюваних*

  • депутат Київради
  • помічник депутата Київради
  • в.о. директора комунального підприємства
  • заступник директора комунального підприємства
  • заступник директора комунального підприємства
  • наближена до депутата особа

Дії депутата Київради кваліфіковані за ч.4 ст.368 КК України, всіх інших учасників злочину – за ч.5 ст.27 ч.4 ст.368 КК України.

*посади вказані на момент вчинення злочину

НЕДЕКЛАРУВАННЯ 87,6 МЛН ГРН АКТИВІВ НАРДЕПОМ

За даними слідства, народний депутат України VIII та IX скликань не зазначив у декларації за 2020 рік відомості про майно та доходи на 87,6 млн грн, власником яких є особа, з якою він пов’язаний спільним побутом, має взаємні права та обов’язки, а також виховує трьох спільних дітей. Зокрема, йдеться про офісне приміщення, 13 квартир та 8 паркомісць у Києві; 2 будинки в котеджному містечку під Києвом загальною площею понад 2 тис. кв. метрів; 27 земельних ділянок загальною площею близько 115 га у Київській області; 2 автівки; частки у низці

суб’єктів господарювання; доходи від продажу нерухомості. Також в декларацію не були внесені відомості про ще одне офісне приміщення в центрі Києва, яке народний обранець використовує як громадську приймальню.

Підозра за ст.366-2 ККУ, повідомлена нардепу у листопаді минулого року, стала першою після відновлення кримінальної відповідальності за внесення завідомо недостовірних відомостей до електронної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

05.05.2021

початок досудового
розслідування

22.11.2021

повідомлення про
підозру

07.06.2022

відкриття матеріалів
для ознайомлення

Нагадаємо, що в жовтні 2020 року Конституційний Суд України визнав неконституційною ст.366-1 Кримінального Кодексу України («Декларування недостовірної інформації»), наслідком чого стало закриття 111 кримінальних проваджень, в межах яких детективи Національного бюро розслідували 180 фактів недостовірного декларування статків топпосадовцями.

7 червня 2022 року НАБУ і САП завершили розслідування у справі.

Притягнуті до відповідальності: 1 підозрюваний

  • народний депутат України VIII та IX скликань

КОРУПЦІЯ В КРАІЛ

Член Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) вимагав 90 тис. дол. США за сприяння в організації грального бізнесу, а саме надання дозволів, що підтверджують відповідність приміщень суб`єктів підприємницької діяльності в Чернігівській та Запорізькій областях для організації та проведення азартних ігор. Для викриття злочинної схеми антикорупційні органи провели спецоперацію за участю детективів «під прикриттям», і як результат – 20 серпня 2021 року посадовця затримали «на гарячому» під час одержання всієї суми неправомірної вигоди. Того ж дня йому повідомили про підозру.

За даними слідства, підозрюваний, крім КРАІЛ, також працював у Службі безпеки України, звідки звільнився незадовго до затримання. Проте він продовжував користуватися службовим автомобілем СБУ. Цікавим виявився і його напрям роботи в комісії: пошук об’єктів, з яких надалі можна було б мати «прибуток». Тобто посадовець не тільки вимагав гроші за право вести бізнес, а й хотів мати у ньому свою частину.

03.02.2021

початок досудового
розслідування

20.08.2021

викриття та повідомлення
про підозру

01.12.2021

звільнення члена
КРАІЛ із займаної посади

14.06.2022

відкриття матеріалів
для ознайомлення

14 червня 2022 року НАБУ і САП завершили розслідування у кримінальному проваджені та відкрили матеріали для ознайомлення стороні захисту.

Притягнуті до відповідальності: 1 підозрюваний

  • колишній член Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей – ч.4 ст.368 КК України

«УКРТЕЛЕФІЛЬМ»: ВІДКРИТТЯ МАТЕРІАЛІВ 4 ПІДОЗРЮВАНИМ

Колишній керівник ДП «УСТФ «Укртелефільм» у змові з іншими особами відчужив на користь приватної компанії майнові права на 62 об’єкти нерухомості у Києві (24 квартири загальною площею 2704 кв. м, 7 нежитлових приміщень і 31 паркомісце). Водночас зафіксовані численні порушення процедури відчуження державного майна – зокрема без погодження з органом управління — Державним комітетом телебачення і радіомовлення України. В результаті державі в особі «Укртелефільму» завдано збитків на суму 67,73 млн грн.

Відчуження відбулось всього лише за 14,5 млн грн, у той час як орієнтовна ринкова вартість майнових прав на всі 62 об’єкти нерухомості становила 82,23 млн грн. Для імітації діяльності в інтересах ДП шляхом укладення додаткової угоди до базового договору сума відчуження була збільшена на 1 млн — з початкових 13,5 до 14,5 млн грн. А фіктивна оцінка всього майна, яку замовили для обґрунтування ціни продажу майнових прав перед колективом ДП, становила лише 14 млн грн. 30 травня 2022 року НАБУ і САП завершили розслідування стосовно чотирьох підозрюваних. Отже, кількість ймовірних учасників злочину зросла до восьми. Стосовно трьох із них справа вже слухається у ВАКС.

Один підозрюваний — організатор корупційної схеми — перебуває у міжнародному розшуку.

12.08.2018

початок досудового
розслідування

08.12.2021

повідомлення про
підозру 4 особам

30.05.2022

відкриття матеріалів
для ознайомлення

Притягнуті до відповідальності: 4 підозрюваних

  • заступник Голови Держкомтелерадіо (2016-2020 рр.) — ч.5 ст.27 ч.2 ст.364 КК України
  • колишній генеральний директор ДП «УСТФ «Укртелефільм» (2016-2017 рр.) — ч.5 ст.27 ч.2 ст.364, ч.3 ст.358 КК України
  • заступник директора приватної компанії — ч.3 ст.27 ч.2 ст.364, ч.3 ст.27 ч.3 ст.209, ч.3 ст.27 ч.ч.3, 4 ст.358 КК України
  • колишній керівник юридичної служби ДП «УСТФ «Укртелефільм» (2015-2016 рр.) — ч.5 ст.27 ч.2 ст.364, ч.5 ст.27 ч.3 ст.358 КК України

*посади вказані на момент вчинення злочину

РЕКОНСТРУКЦІЯ ПЛОЩІ СОБОРНОЇ У МИКОЛАЄВІ

За даними слідства, профільний департамент Миколаївської міської ради у 2019 році оголосив тендер на виконання робіт з реконструкції Соборної площі у Миколаєві. Детективи Національного бюро встановили, що заступник Миколаївського міського голови і перший заступник зазначеного департаменту міськради зловжили службовим становищем і у змові з сімома директорами приватних компаній забезпечили перемогу у тендері наперед визначеного ТОВ, яке і виконало роботи.

Експерти дійшли висновку, що роботи з реконструкції проведено за значно завищеними цінами. При чому завищення було настільки зухвале (в 3-15 разів), що цьому дивувались навіть деякі учасники злочину, як свідчить їхнє листування. Аби таке завищення стало можливим, до початкового проєкту реконструкції внесли зміни, аби підняти вартість з 34,4 млн грн до 90 млн грн. У результаті територіальній громаді Миколаєва нанесли 26,8 млн грн збитків. 18 січня 2022 року Національне бюро і САП завершили розслідування у справі.

16.04.2020

передача
провадження до НАБУ

10.08.2021

затримання заступника
Миколаївського міського голови

11.08.2021

повідомлення про
підозру 9 особам

18.01.2022

відкриття матеріалів
для ознайомлення

Притягнуті до відповідальності: 9 підозрюваних

  • заступник Миколаївського міського голови — керівник одного з департаментів Миколаївської міськради
  • заступник керівника одного з департаментів Миколаївської міськради
  • сім директорів приватних компаній, один із яких є депутатом Одеської міськради.

Дії всіх підозрюваних осіб кваліфіковані за ч.5 ст.191 КК України. Чотирьом керівникам приватних компаній додатково інкриміновано ч.2 ст.209 КК України.

*посади вказані на момент вчинення злочину

РОЗКРАДАННЯ 9,6 МЛН ГРН «УКРЗАЛІЗНИЦІ»

У 2017 році АТ «Укрзалізниця» оголосила публічні торги із закупівлі пристроїв живлення для пасажирських вагонів. Слідство встановило, що виконувач обов’язків начальника філії «Південно-Західна залізниця» УЗ як голова тендерного комітету встановив однією із вимог для участі у тендері обов’язкове надання учасниками торгів підтвердження погодження креслень продукції, яку вони пропонують до постачання, самою ж «Укрзалізницею». Двом пов’язаним між собою компаніям «Укрзалізниця» погодження надала, а решті — ні. Їх зрештою і не допустили до участі у тендері, а «обрані» компанії здобули перемогу та поставили «Укрзалізниці» продукцію за завищеними цінами. Переплата (а по факту вкрадені у держави кошти) становила 9,6 млн грн.

Важливо зазначити, що від роботи пристроїв живлення залежить температура у вагонах: влітку має бути прохолодно, а взимку – тепло. Тому посадовець не тільки заволодів державними коштами, а ще й не забезпечив комфорт пасажирам, бо придбані пристрої за чотири роки майже не були введені в експлуатацію.

За матеріалами, зібраними детективами, Антимонопольний комітет провів власне розслідування дій учасників торгів, визнав їх антиконкурентними й узгодженими між собою та наклав штрафи на двох учасників аукціону, що діяли у змові. Такі дії АМКУ компанії-порушниці намагались оскаржити в суді, але не досягли успіху.

31 березня 2022 року НАБУ і САП завершили розслідування у цьому кримінальному провадженні.

19.07.2017

початок досудового
розслідування

23.09.2021

повідомлення про
підозру посадовцю «Укрзалізниці»

31.03.2022

відкриття матеріалів
для ознайомлення

Притягнуті до відповідальності: 1 підозрюваний

  • колишній в.о. начальника, голова тендерного комітету регіональної філії «Південно-Західна залізниця» УЗ — ч.2 ст.364 КК України

СПРАВА «КИЇВЗЕЛЕНБУДУ»

У 2016 – 2018 рр. комунальне об’єднання «Київзеленбуд» за ініціативи позаштатного радника гендиректора — організатора корупційної схеми оголосило та провело тендери на закупівлю спецтехніки для утримання зелених насаджень столиці. Перемогу у тендерах здобули три наперед визначені компанії, які поставили комунальному об’єднанню техніку за завищеними втричі цінами. Як встановило слідство, учасники схеми створили штучні умови щодо потреби в закупівлі конкретних моделей дорогої імпортної техніки. В результаті це призвело до завдання «Київзеленбуду» збитків на суму 115,19 млн грн.

Частину незаконно отриманих коштів учасники схеми перерахували іноземним компаніям, а звідти — підконтрольній компанії, зареєстрованій в Італії. Національне бюро домоглось накладання арешту на корпоративні права цієї компанії та об’єкти нерухомості, які могли збудувати за коштом виведених коштів.

24 січня 2022 року НАБУ і САП завершили розслідування у справі.

01.02.2018

початок досудового
розслідування

20.08.2020

повідомлення про
підозру 7 особам

10.11.2021

повідомлення про
підозру ще 3 особам

24.01.2022

затримання депутата
та 4 осіб

Притягнуті до відповідальності: 10 підозрюваних*

  • в.о. начальника Управління екології і природних ресурсів Київської міськради — ч.2 ст.364 КК України
  • позаштатний радник гендиректора КО — ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 КК України та ч.3 ст.27, ч.3 ст.209 КК України (в редакції Закону №770- VIII від 10.11.2015)
  • гендиректор КО (2016-2018 рр.) — ч.5 ст.191 КК України
  • гендиректор КО (2018-2019 рр.) — ч.5 ст.191 КК України
  • заступник гендиректора КО з комерційних питань — ч.5 ст.191 КК України
  • начальник одного з відділів КО — ч.5 ст.27 ч.5 ст.191 КК України
  • працівник одного із відділів КО — ч.5 ст.27 ч.5 ст.191 КК України
  • довірена особа позаштатного радника гендиректора КО — ч.3 ст.27 ч.5 ст.191 КК України
  • директор ТОВ — ч.5 ст.27 ч.5 ст.191 КК України
  • приватний підприємець — ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 КК України та ч.3 ст.27, ч.3 ст.209 КК України (в редакції Закону №770-VIII від 10.11.2015)

*посади вказані на момент вчинення злочину

Антикорупційні органи консолідували свої зусилля як для протидії російській агресії, так і пошуку додаткових резервів, щоб посилити фінансову спроможність Збройних Сил України

Майже 460 млн грн одержали ЗСУ завдяки НАБУ та САП упродовж квітня-червня 2022 року. Спільно з командуванням Сил спеціальних операцій ЗСУ НАБУ, САП і ВАКС застосували законний механізм, за яким кошти, вилучені як предмет неправомірної вигоди, спрямували на потреби військових. Також передано техніку, позашляховик, запчастини до автівок — загалом на понад 90 млн грн.

Що ж до відшкодування у межах кримінального процесу, то найбільші суми, як і в попередні періоди, повертають на стадії досудового розслідування. Так, понад 731 млн грн повернуто ПАТ «Укрнафта» (50%+1 акція належать державі) приватними компаніями; майже 13 млн грн одержало ПАТ «Запоріжжяобленерго» (60,25% акцій володіє держава) як погашення заборгованості за поставлену електроенергію.

Водночас поволі збільшується й таке довгоочікуване джерело поповнення державного бюджету як конфіскація майна корупціонерів. Упродовж І півріччя 2022 року набули законної сили вироки стосовно 21 особи. Згідно з цими вироками конфісковано майна загалом на понад 25 млн грн, що є найбільшим показником від початку роботи ВАКС.

НАБУ та САП домоглися остаточного повернення у власність держави Запорізького титано-магнієвого комбінату, одного із найбільших виробників губчастого титану в Європі. Процес розпочали ще у 2018 році. У травні 2022 року крапку у ньому поставив Верховний Суд.

Загалом економічний ефект від діяльності антикорупційних органів у І півріччі становить 1,5 млрд грн, що майже на 80% більше за показник ІІ півріччя 2021 року. Ця сума включає також вартість активів, розкраданню яких вдалося запобігти зусиллями детективів НАБУ.

ЕКОНОМІЧНИЙ ЕФЕКТ

Відшкодовано у кримінальних провадженнях,
розслідуваних НАБУ і САП
(у провадженні та скерованих до суду)

Станом на 30.06.2022

4,55
млрд грн

в т.ч. у I півріччі 2022 року

748,02
млн грн

Економічний ефект від діяльності НАБУ та САП
у I півріччі 2022 року, млн грн

744,76

відшкодовано державним підприємствам

459,62

перераховано та передано коштів на потреби ЗСУ за рішенням суду

183,95

запобігли розкраданню

96,06

передано інше майно на потреби ЗСУ за рішенням суду

28,54

гроші та майно, конфісковані за рішенням суду в дохід держави

3,27

відшкодовано іншим суб'єктам

Майно, передане на потреби ЗСУ за рішення суду
(станом на 30.06.2022)

242 млн ₴
10,21 млн $
845,5 тис. €
20 тис. £
Позашляховик Suzuki Grand Vitara
22+ тис. одиниць комп'ютерної та іншої техніки, автозапчастин