Національне бюро з першого дня повномасштабного вторгнення росії долучилося до боротьби з ворогом. В умовах воєнного стану діяльність інституції спрямували передусім на допомогу Збройним Силам України, Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України, Службі безпеки України та Офісу Генерального прокурора у виконанні цими органами завдань із захисту суверенітету та територіальної цілісності держави.

25 лютого 2022 року у Національному бюро створили Тимчасовий оперативно-бойовий зведений (позаштатний) загін, до складу якого увійшли бійці Управління спеціальних операцій НАБУ (УСО НАБУ), понад 100 детективів Головного підрозділу детективів та співробітники інших підрозділів.

Цей загін, у співпраці з оборонцями Києва та інших міст, виконував широкий спектр завдань, як-от: оборона адміністративних будівель органів державної влади, патрулювання, проведення фільтраційних заходів тощо.

Загін допомагав ЗСУ знищувати ворога та уникати ворожого вогню і зберігати життя українським військовим завдяки своєчасному наданню здобутої інформації.

Детективи НАБУ допомогли встановити та притягнути до відповідальності низку російських офіцерів. Зокрема, за фактами: катування настоятеля храму у с. Богданівка Броварського району; катування бійця ТРО у с. Богданівка Броварського району; катування цивільних у с. Мокрець Броварського району; розстрілів людей у с. Перемога Броварського району. Оскільки детективи НАБУ є одночасно оперативними співробітниками і слідчими, їхній досвід та процесуальний статус дозволили успішно здійснювати досудове розслідування у відповідній категорії справ. Суттєвий внесок у встановлення військовослужбовців рф, що вчиняли злочини на території України, здійснили співробітники НАБУ, які володіють навичками OSINT (Open source intelligence, OSINT — розвідка на основі відкритих джерел).

Вагомий внесок зробили й працівники Управління внутрішнього контролю НАБУ, які надали практичну допомогу з проведення психофізіологічних досліджень із застосуванням поліграфа (тестування). Завдяки цій роботі вдалося одержати суттєвий обсяг оперативної інформації, воєнних відомостей, які стали в пригоді ЗСУ і допомогли послабити наступальну спроможність ворога. Частину команди Національного бюро Офіс Генерального прокурора залучив для здійснення інформаційно-аналітичної роботи у кримінальних провадженнях за фактами збройної агресії росії. У цьому напряму детективи провели понад 1550 оглядів відкритих джерел даних з метою фіксації воєнних злочинів, вчинених російськими військовослужбовцями.

Особлива увага приділена аналізу майнового стану можновладців рф.

Співробітники НАБУ долучилися до міжвідомчого проєкту Task Force з виявлення активів російських політиків та бізнесменів, що підтримують агресію рф. У межах цього напряму детективи НАБУ надіслали до компетентних органів інших держав понад 200 запитів щодо майна сенаторів рф, встановили ознаки наявності активів за кордоном у більш ніж 30 з них, ініціювали накладення арешту на майно семи сенаторів рф. Йдеться про нерухомість у Швейцарії, Чехії, США, Великій Британії, на Кіпрі тощо.

На початку березня 2022 року з-поміж особового складу працівників Національного бюро та військовослужбовців структурних підрозділів Служби безпеки України за спільним наказом СБУ та НАБУ створено спільні оперативно-бойові групи. У складі цих формувань співробітники НАБУ допомогли виявити та знешкодити діяльність низки диверсійно-розвідувальних груп, ідентифікувати осіб, які наводили та коригували ворожий вогонь по об’єктах критичної інфраструктури. Активну участь у цьому брали спецпризначенці НАБУ, які забезпечили діяльність таких груп під час здійснення майже 90 заходів у Харківській та Одеській областях. Паралельно співробітники УСО НАБУ, які володіли навичками саперів, долучилися до розмінування територій Харківської та Чернігівської областей.

Працівник НАБУ під час виконання бойового завдання

Працівник НАБУ під час виконання бойового завдання

Обстежували та знешкоджували снаряди та міни у помешканнях, об’єктах соціальної інфраструктури, на дорогах та у паркових зонах.

Національне бюро також налагодило ефективну взаємодію з Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України — частина співробітників НАБУ відряджена до Міжвідомчого координаційного центру при ГУР МОУ. У межах цієї співпраці одержано понад 180 повідомлень, які безпосередньо використані відповідними підрозділами ЗСУ. Зокрема, своєчасний інформаційний обмін між ГУР МОУ та НАБУ допоміг запобігти потраплянню військовослужбовців ЗСУ у засідку, що була підготовлена для них окупаційними військами на одному із напрямів наступу на Київ.

Хоча за законом співробітники Національного бюро не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, частина команди за власною ініціативою вступила до лав ЗСУ, і сьогодні ці люди перебувають у зоні активних бойових дій. Один із детективів Національного бюро отримав важкі множинні поранення в результаті вибуху ворожого боєприпасу на Харківщині.

За вагомий внесок у боротьбу з ворогом і захист територіальної цілісності та суверенітету України сімох співробітників Національного бюро нагороджено орденом «За Мужність» ІІІ ступеня, медаллю «За бездоганну службу» ІІІ ступеня, медаллю «Захиснику Вітчизни» та орденом Данила Галицького.

Відсіч агресору: внесок НАБУ

35+ підтверджених фактів знищення ворожої техніки та живої сили противника, в т.ч. завдяки коригуванню вогню артилерії ЗСУ

7 разів виводили підрозділи ЗСУ з-під загрози обстрілу та знищення

12+ тис. інформаційних повідомлень передані до компетентних органів

1,5+ тис. осіб поглиблено перевірили на предмет виявлення колаборантів та пособників окупантів

40+ тис. осіб опитали

10+ кримінальних проваджень зареєстрували за фактами здобутої інформації

50+ осіб затримали та передали до органів СБУ

90+ психофізіологічних досліджень, в т.ч. із застосуванням поліграфа, провели

50+ повідомлень про підозру підготували

Санкції про росіії: внесок НАБУ

280+ фактів публічних виступів сенаторів рф щодо агресії проти України (об'єктивна сторона злочину за ст.437 КК України) зафіксували

200+ запитів щодо майна сенаторів рф підготували для скерування до Європолу (Europol) та компетентних органів інших держав

30+ сенаторів рф, у яких встановили ознаки наявності майна за межами рф для подальшого накладення арешту

5 країн накликали арешт на активи сенаторів рф за допомогою НАБУ: Швейцарія, Чехія, США, Велика Британія, Кіпр

Розмінування територій: внесок НАБУ

Чернігівська обл., Харківська обл., м.Харків

250+ га місцевості

47 км доріг та узбіч

40+ житлових будинків

5+ навчальних та медичних закладів

Знайшли та знешкодили:

65 підривників

10 мін та залишків мін

200+ фрагментів снарядів до РСЗВ «Град», «Ураган», «Торнадо-Г» та ракет «Точка-У», «Іскандер-К»

126 залишків від снарядів до РСЗВ «Град»

35 одиниць 122 мм артилерійських снарядів