Призначення Директора Національного бюро у березні 2023 року сприяє прогресу України в антикорупційній боротьбі на шляху до євроатлантичної інтеграції. Посилення міжнародної співпраці НАБУ є одним із основних пріоритетів діяльності.

Керівництво та представники Національного бюро активно долучалися до міжнародних проєктів, зокрема здійснили навчально-ознайомчий візит до Міністерства юстиції Республіки Австрія, взяли участь у Глобальному форумі з питань доброчесності та протидії корупції, а також низці заходів, що відбувалися в Парижі у штаб-квартирі Організації з економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Також Директор Національного бюро Семен Кривонос взяв участь у Конференції з питань відновлення України (URC 2023), що проходила у Лондоні в червні, а також у спеціальному постівенті Конференції «Побудова прозорої та підзвітної України: ключові кроки до відновлення», організованому Трансперенсі Інтернешнл Україна спільно з Transparency International UK, Німецьким фондом Маршалла Сполучених Штатів (GMF), Трансатлантичною Демократичною Робочою Групою і Європейським банком реконструкції та розвитку.

Низка зустрічей з міжнародними партнерами відбулась і в Україні. Боротьба з корупцією, захист інвестицій, діджиталізація та допомога у протистоянні російському агресору – про це йшлося під час зустрічі керівництва Національного антикорупційного бюро і Президента Естонської Республіки Алара Каріса. «З перших днів повномасштабної агресії рф ми стали пліч-о-пліч з українським народом, адже самі маємо гіркий досвід минулого. Ми переконані, що місце Україні у родині європейських країн», — зазначав Президент Естонії.

Також відбулась зустріч з послами країн G7. Під час неї було вкотре підкреслено, що боротьба з корупцією важлива, є одним із найголовніших пріоритетів держави, а країни-партнери підтримували і продовжать підтримувати НАБУ на цьому шляху.

Варто згадати також ще про низку зустрічей із представниками дипломатичного блоку. Зокрема в НАБУ відбулись розмови із послами Канади, Японії, Італії. А також, що не менш важливо з точки зору інвестиційної привабливості України, з представниками міжнародних бізнес організацій. Зокрема під час зустрічей з членами Європейської Бізнес Асоціації піднімалось питання, що корупція досі входить в топ-3 факторів негативного впливу на інвестиційний клімат. Також пізніше під час зустрічі з представниками Американської торговельної палати були озвучені пріоритети інституційного розвитку Національного бюро: створення експертної установи при НАБУ та розширення штату.

Наразі ж відбувається посилення внутрішнього потенціалу Національного бюро. Понад 250 детективів та аналітиків НАБУ вивчають інструменти «сучасної» корупції – криптовалютні технології. Для використання в роботі відповідних знань та вмінь організовано 9-тимісячний тренінг «СryptoEdge: Криптовалютні технології та методики розслідування злочинів з використанням віртуальних активів».

Превенція корупції триває, тож продовжуються й антикорупційні проєкти НАБУ. Онлайн-лекції, ознайомчі візити, тренінги та публічні дискусії залучили більше 5 тисяч студентів-правників, два великі онлайн-проєкти: подкаст «Поплава. Антикорупція в деталях» та освітній блог «Антикорупційні хроніки» — ще близько 115 тисяч глядачів