Налагоджена ефективна комунікація Національного бюро з громадськістю та міжнародними партнерами допомагає викривати корупцію та протидіяти агресору

Від початку своєї роботи Національне бюро продемонструвало якісно інший підхід до взаємодії з суспільством – відкритість, прозорість та співпраця. За 7 років НАБУ відбудувало мережу амбасадорів антикорупційної реформи як всередині країни, так і за її межами. Тож з початком повномасштабного вторгнення росії цей ресурс залучили для протидії агресору.

У березні, в межах розслідування воєнних злочинів за процесуального керівництва ОГП, НАБУ створило гарячу лінію для звернень очевидців та свідків злочинів рф у Луганській та Донецькій областях. А в червні, за ініціативи Управління по роботі з громадськістю (УРГ), інституція долучилася до співпраці з державним підприємством «Український національний центр розбудови миру», що виконує функції Національного інформаційного бюро відповідно до Женевської конвенції про поводження з військовополоненими (від 12 серпня 1949 року). Меморандум уклали 27 червня і наступного дня співробітники Бюро розпочали роботу. На базі технічних комплексів НАБУ працівники УРГ приймають дзвінки щодо українських військовополонених, загиблих, зниклих безвісти, незаконно затриманих окупантами, зокрема й серед мирного населення. Отриману інформацію вони скеровують до Національного інформаційного бюро для узагальнення, аналізу та систематизації. Щотижня в середньому співробітники УРГ НАБУ опрацьовують понад 1 200 таких звернень.

Також за власної ініціативи досвідом із колегами щодо пошуку та збору інформації з відкритих джерел в інтернеті, взаємодії прокурора зі слідчим, роботи з електронними доказами, а також статусу військовополонених поділилися і детективи Національного бюро. Впродовж І півріччя 2022 року четверо з них прочитали 6 лекцій для слухачів Тренінгового центру прокурорів України. Представники НАБУ також долучилися до розробки низки практичних інструкції та пам’яток, корисних у роботі прокурорів.

Через специфіку розслідуваних злочинів НАБУ має ефективно налагоджену комунікацію з компетентними органами, урядовими структурами інших держав, міжнародними агенціями, які проявили солідарність з українцями у протидії російській агресії.

Колеги з Центрального антикорупційного бюро Польщі, Бюро із запобігання та боротьби з корупцією Латвії, Спеціалізованої служби розслідувань Литви, Служби внутрішньої безпеки Естонії, Генеральної інспекції сил безпеки Чехії та Національного антикорупційного директорату МВС Румунії сприяли пошуку активів окупантів за кордоном, налагодили постачання в Україну гуманітарної допомоги, а також надали прихисток сім’ям працівників НАБУ.

Підтримали Національне бюро також Міністерство закордонних справ Данії та уряд США, які надали робочі станції ПК, монітори, ноутбуки й програмне забезпечення, термальні монокуляри, набори кріплень до шоломів, радіостанції, одяг, бронепластини і пластиноноски тощо.

Завдяки підтримці Антикорупційної ініціативи ЄС інформацію про війну в Україні зусиллями НАБУ вдалося донести до провідних правників під час World Justice Forum у Гаазі, Нідерланди. Це міжнародна подія, що об’єднує представників зі 116 країн та міжнародних організацій. Приводом для участі стала спеціальна відзнака проєкту «Всеукраїнський антикорупційний муткорт», створеного за підтримки НАБУ та Антикорупційної ініціативи ЄС. Стенд з українським проєктом став одним із найбільш відвідуваних під час заходу.

Взаємодія з органами влади
(з 01.01.2022 по 30.06.2022)

Юристи НАБУ проаналізували та надали висновки щодо:

17 проєктів законів

13

Верховна Рада України

1

Міністерство внутрішніх справ України

1

Міністерство юстиції України

2

інші

21 проєкту підзаконних актів

6

Міністерство економіки України

3

Кабінет Міністрів України

3

Міністерство фінансів України

2

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України

1

Міністерство юстиції України

6

інші

Комунікація з громадськістю

Публічна діяльність
(з 01.01.2022 по 30.06.2022)

50

коментарів для ЗМІ про діяльність НАБУ

46

відповідей на запити ЗМІ

14

брифінгів та конференцій (в т.ч. онлайн)

9

просвітницьких заходів (в т.ч. онлайн)

6

інтерв'ю українським медіа

Звернення до Національного бюро
(з 01.01.2022 по 30.06.2022)

2558

надіслані поштою (в т.ч. електронною)

1851

звернення до кол-центру

105

заяви подані до громадської приймальні

228

від юридичних осіб і державних органів

198

запити на доступ до публічної інформації

142

від громадських організацій

60

від народних депутатів України

Громадський контроль (діяльність РГК)
(з 01.01.2022 по 30.06.2022)

11

запитів і звернень до державних органів, посольств і міжнародних організацій надіслано

22

звернення до кол-центру

13

заяви подані до громадської приймальні

9

від юридичних осіб і державних органів

Міжнародна
технічна допомога

станом на 30.06.2022

157,8
млн грн

I півріччя 2022 року

30
млн грн