Для виявлення та знешкодження зовнішнього ворога НАБУ ефективно співпрацювало з іншими органами

У ІІ півріччі 2022 року Національне бюро сфокусувалось на основній діяльності з викриття корупції. Однак взаємодія з органами правопорядку та безпеки для виявлення ворога та подолання наслідків російської агресії, започатковані у першому півріччі, продовжилися.

Відряджені до Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ) співробітники НАБУ налагодили одержання повідомлень про плани ворога та дислокацію його сил, а також дані про їхнє ураження. Детективи долучилися до реалізації спецоперацій. Однією з них стала евакуація трьох українських морських піхотинців на підконтрольну Україні територію після перебування понад пів року в окупованому місті.

Також детективи Національного бюро допомогли контррозвідці Служби безпеки України успішно реалізувати спеціальну операцію з викриття та знешкодження агентурної мережі рф у Харківській області.

Співробітники Управління спеціальних операцій НАБУ забезпечували оперативний супровід у близько 80 заходах СБУ у Харківській та Одеській областях. Крім того, їх неодноразово залучали до проведення контрдиверсійних заходів та операцій із ліквідації ДРГ противника. Співробітники УСО НАБУ, які володіють навичками саперів, продовжили у другому півріччі розміновувати звільнені від окупантів території та будівлі на Сході країни.

Ефективною виявилася співпраця НАБУ і ДП «Український національний центр розбудови миру», яке виконує функції Національного інформаційного бюро (НІБ). Співробітники Бюро допомогли колегам із НІБ запустити «гарячу лінію» для оперативного реагування на факти порушення прав людини під час збройної агресії рф проти України. Зокрема, на базі технічних комплексів НАБУ приймали дзвінки, що надходили на «гарячу лінію» НІБ. Впродовж ІІ півріччя 2022 року опрацьовано понад 15 тисяч звернень.

За вагомий внесок у протидію ворогу загалом 64 співробітники Національного бюро отримали нагороди та відзнаки від Президента України та МОУ, із них двоє — майори Іван Гвоздєв і Тарас Пона — посмертно.

Відсіч агресору: внесок НАБУ

36 колаборантів та коригувальників вогню затримали

86 одиниць вогнепальної зброї та гранат вилучили

14 контрдиверсійних оперативно-бойових заходів здійснили

3 тис. повідомлень про цілі об’єкти ворога здобуто засобами НАБУ

120 об’єктів ворога уражено за даними від НАБУ

15+ тис. звернень з питань військовополонених, примусово депортованих та зниклих осіб опрацювали

Розмінування територій: внесок НАБУ

Харківська обл. м. Харків

Обстежили:

37+ км доріг та узбіч

6,8 км ділянки лінії електропередачі

2 га місцевості

Знайшли та знешкодили:

35 головних частин снарядів до РСЗВ «Ураган», «Торнадо-Г»

280 артилерійських снарядів та залишків від них

37 протитанкових та некерованих авіаційних ракет

64 протитанкових мін