ЗВІТ НАБУ
I ПІВРІЧЧЯ 2022

РОБОТА НА ДВА ФРОНТИ

Перше півріччя 2022 року Національне бюро розпочало активно: «на гарячому» викрили депутатів ВР та Київради, посадовців ОГП. Однак з повномасштабним вторгненням росії нам довелося адаптуватися до нових реалій. З першого дня війни працівники НАБУ долучились до протидії агресору. Ми фіксували воєнні злочини рф, допомогли вивести підрозділи ЗСУ з-під загроз обстрілів, збирали та передавали інформацію про місця дислокації ворога, забезпечували безпеку столиці та розміновували Україну. Частина нашої команди за власною ініціативою вступила до лав ЗСУ і зараз перебуває у зоні активних бойових дій. Ми робили це не припиняючи розслідувати топкорупцію. Жодне кримінальне провадження не було закрите через війну. Ми розпочали 163 розслідування, повідомили про підозру 38 особам забезпечили перерахування арештованих коштів та застав на потреби ЗСУ. І це попри скорочення видатків на необхідні експертизи та переклади, неявку і часом маніпуляції підозрюваних й обвинувачених, відсутність керівника САП, завершення каденції першого Директора НАБУ Артема Ситника. Дякую усім – команді Бюро, міжнародним партнерам, громадським організаціям, волонтерам – за єднання зусиль у боротьбі з ворогом і корупцією. Вірю, нам усе вдасться! Боротьба триває. До останнього. До перемоги!

У лютому 2022 року відбулось повномасштабне вторгнення рф на територію України. Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури стали на захист нашої країни та саме зараз перебувають у найгарячіших точках. Попри відсутність 12 прокурорів, які проходять службу в лавах Збройних Сил України, за І півріччя до суду скеровано 20 обвинувальних актів. Для забезпечення відшкодування збитків у вищевказаних провадженнях прокурори ініціювали накладення арештів та пред’явлено позовів на суму 1,9 млрд грн. За результатами направлених обвинувальних актів ухвалено 11 вироків, ще сім затвердили в апеляційному суді. Водночас стають помітними результати спільної роботи антикорупційних органів у сфері реалізації інституту цивільної конфіскації – подано ще два позови про визнання необґрунтованими активів та стягнення їх у дохід держави. У період війни виникають труднощі з розгляду справ у суді, оскільки загроза життю змушує багатьох змінити місце проживання, що своєю чергою унеможливлює присутність осіб у судових засіданнях. Але попри всі складнощі, які виникли внаслідок війни, прокурори САП продовжують боротьбу в корупційній війні.

ВІЙНА

Національне бюро з першого дня повномасштабного вторгнення росії долучилося до боротьби з ворогом. В умовах воєнного стану діяльність інституції спрямували передусім на допомогу Збройним Силам України, Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України, Службі безпеки України та Офісу Генерального прокурора у виконанні цими органами завдань із захисту суверенітету та територіальної цілісності держави.

25 лютого 2022 року у Національному бюро створили Тимчасовий оперативно-бойовий зведений (позаштатний) загін, до складу якого увійшли бійці Управління спеціальних операцій НАБУ (УСО НАБУ), понад 100 детективів Головного підрозділу детективів та співробітники інших підрозділів.

РОЗСЛІДУВАННЯ

Агресія росії проти України підняла тему боротьби з корупцією на новий рівень. Від ефективності використання наявних ресурсів та допомоги партнерів залежить спроможність надати гідну відсіч ворогу та відбудувати країну

На початку 2022 року детективи НАБУ взяли високий темп роботи: упродовж січня-лютого викрили «на гарячому» народного депутата України, депутата Київради, посадовців Офісу Генерального прокурора.
Загалом, упродовж січня-березня 2022 року повідомили про підозру 16 особам проти 6 у І півріччі 2021 року.

ВЗАЄМОДІЯ

Налагоджена ефективна комунікація Національного бюро з громадськістю та міжнародними партнерами допомагає викривати корупцію та протидіяти агресору

Від початку своєї роботи Національне бюро продемонструвало якісно інший підхід до взаємодії з суспільством – відкритість, прозорість та співпраця. За 7 років НАБУ відбудувало мережу амбасадорів антикорупційної реформи як всередині країни, так і за її межами. Тож з початком повномасштабного вторгнення росії цей ресурс залучили для протидії агресору

ВИКЛИКИ

Нові реалії життя через повномасштабне вторгнення рф в Україну ускладнили розслідування та судовий розгляд кримінальних проваджень, підслідних НАБУ

75% обвинувальних актів, скерованих до суду у І півріччі 2022 року, припадають на період після 24 лютого. З початком війни у 17 провадженнях детективи Національного бюро завершили розслідування та відкрили матеріали стороні захисту для ознайомлення.

ДОДАТКИ

Відповідно до статті 26 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України», надаємо статистичні дані про результати діяльності за I півріччя 2022 року.