ГІЗО УГЛАВА
Т.в.п. Директора НАБУ

Детективи НАБУ у ІІ півріччі 2022 року продовжили викривати та притягати до відповідальності причетних до корупції посадовців. Темпи роботи виросли в тому числі й завдяки призначенню керівника САП. За звітний період ми викрили і знешкодили корупційні схеми на ПАТ «Укрнафта», АТ «Одеський припортовий завод», ПАТ АБ «Укргазбанк», ПАТ КБ «ПриватБанк». Завдяки зусиллям детективів майно «Межигір’я» повернули державі, встановили винних у махінаціях з житлом військових у Львові та Ужгороді. Ми викрили чергову злочинну організацію на Одещині та в АРМА, завершили слідство у справі «Роттердам+», відправили на лаву підсудних куратора грального бізнесу і депутата Київміськради.

Аби розслідування були швидкими й ефективними, ми відновили роботу eCase Management System — системи електронного кримінального провадження. Загалом НАБУ і САП попри війну за рік скерували до суду 54 обвинувальні акти (34 у другому півріччі) стосовно 129 осіб.

Не зупиняючи боротьбу з корупцією, ми допомогли повернути трьох морських піхотинців з окупації, розмінували 90 га звільнених територій. Разом із прокурорами САП за рішенням суддів ВАКС домоглися передачі для потреб ЗСУ майже 1,2 млрд грн.

Дякую команді Бюро, міжнародним партнерам, громадським організаціям та українському суспільству за підтримку та єднання зусиль на антикорупційному фронті. Боротьба триває. До перемоги!

ОЛЕКСАНДР КЛИМЕНКО
Керівник САП

У ІІ півріччі 2022 року САП та НАБУ продовжили працювати в умовах воєнного стану та, попри роботу у складних умовах, продемонстрували високі результати. За цей період ми забезпечили притягнення до кримінальної відповідальності та повідомили про підозру 149 особам — це найвищий піврічний показник за весь час діяльності.

Незважаючи на те, що через війну значна кількість громадян України, у тому числі учасників кримінальних проваджень, перебуває за межами країни, ми також досягнули значних результатів щодо скерування кримінальних проваджень до суду. Посилено роботу прокурорів і з реалізації інституту цивільної конфіскації — САП домоглася задоволення 3 позовів про стягнення незаконно набутих активів у дохід держави.

Наприкінці року нам вдалося поповнити нашу команду 8 новими прокурорами, призначеними за результатами відкритого та прозорого конкурсу. Водночас відсутність майже четвертої частини прокурорів САП, які продовжують боронити Україну, є відчутною для забезпечення ефективної роботи інституції та зумовлює зростання навантаження на працівників. На жаль, у час розв’язаної рф агресивної війни проти України корупція можновладців набирає нових обертів. Це явище нікуди не зникає та не бере пауз. Саме тому ми й надалі посилюватимемо нашу боротьбу для утвердження принципів верховенства права і справедливості, заради європейського демократичного майбутнього України без корупції.

ВІЙНА

Для виявлення та знешкодження зовнішнього ворога НАБУ ефективно співпрацювало з іншими органами

У ІІ півріччі 2022 року Національне бюро сфокусувалось на основній діяльності з викриття корупції. Однак, взаємодія з органами правопорядку та безпеки для виявлення ворога та подолання наслідків російської агресії, започатковані у першому півріччі, продовжилася.

РОЗСЛІДУВАННЯ

НАБУ і САП боронили внутрішній антикорупційний фронт країни у 2022 році

Антикорупційні органи б’ють власні рекорди. Лише за останні пів року детективи НАБУ та прокурори САП викрили 149 осіб на правопорушеннях та повідомили їм про підозру. Це більше ніж за 12 місяців 2021 чи 2020 року.

ВЗАЄМОДІЯ

Національне бюро посилило міжнародний напрям своєї діяльності, сконцентрувало зусилля на співробітництві з міжнародними партнерами та інформуванні міжнародної спільноти про здобутки на антикорупційному фронті

Одразу два проєкти Національного бюро у ІІ півріччі 2022 року отримали міжнародне визнання. «Антикорупційна школа НАБУ» стала кращою антикорупційною ініціативою року за версією EPAC-EACN. А проєкт антикорупційної доповненої реальності (Anti-Corruption Augmented Reality) здобув перемогу в Integrity Hackathon — міжнародному конкурсі інновацій у сфері доброчесності та боротьби з корупцією, організованому Службою спеціальних розслідувань Литовської Республіки.

ВИКЛИКИ

Попри відсутність Директора та війну, Національне бюро наростило темп за основною діяльністю: маємо рекордні показники з викритих на зловживаннях та притягнутих до відповідальності топпосадовців, економічного ефекту, коштів, скерованих на потреби обороноздатності країни.

У листопаді 2022 року розпочався конкурс з обрання нового Директора Національного бюро. Станом на кінець року відбулися його перші етапи: визначено коло кандидатів, які отримали допуск для подальшої боротьби, та проведено тестування на знання законодавства. За підсумками 50 осіб пройшли далі. Попереду на них чекатимуть ще чотири етапи, але вже у 2023 році.

ДОДАТКИ

Відповідно до статті 26 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України», надаємо статистичні дані про результати діяльності за II півріччя 2022 року.