СЕМЕН КРИВОНОС
Директор НАБУ

Минулого півріччя ми зосередились на підвищенні ефективності розслідувань і оптимізації роботи Бюро. Виклик сьогодення – винищення корупції, яка під час війни стала гірше, ніж просто злочином. Адже кожна вкрадена з державного бюджету гривня — це зрада тих українців та українок, які на фронті зі зброєю в руках боронять нашу країну. Виклик майбутнього — це відновлення України після перемоги, коли нульова толерантність до корупції має стати загальноприйнятою нормою. Адже від цього залежатиме швидкість, з якою буде відбудовуватися наша країна. Перше – ми продовжили диджитилізувати процес кримінального судочинства. Наразі система електронного кримінального провадження eCase вже майже впроваджена: лишилось завершення інтеграції із судовою системою «Д-3», яка по завершенню дозволить детективам подавати клопотання до суду онлайн. Перехід «у цифру» дозволить зекономити як людський, так і паперовий ресурс. Також в Бюро запроваджено механізм пріоритезації розслідувань: у фокусі детективів злочини, вчинені під час війни, а також розкрадання коштів, виділених на відновлення. Адже корупція зараз — це наша поразка перед ворогом. Втім для підвищення ефективності розслідувань ми критично потребуємо збільшення штату: наразі 250 детективів не можуть охопити усі корупційні злочини в країні. Поки ми чекаємо відповідних рішень парламенту, власними силами змогли створити новий відділ детективів у Дніпрі, а також збільшити на 20 осіб штат, що задіяний у розслідуваннях. Для цього довелось скоротити адміністративний блок. Хочу подякувати кожному детективу, кожному аналітику, кожному працівнику НАБУ. Та робота, яку ви методично, місцями рутинно, але вкрай ефективно робите, наближає нас до країни майбутнього. Країни, якою ми будемо пишатися.

ОЛЕКСАНДР КЛИМЕНКО
Керівник САП

Україна посилює боротьбу з корупцією, тому перше півріччя цього року є найрезультативнішим за весь час діяльності САП та НАБУ. Завдяки злагодженій та професійній роботі ми повідомили про підозру 137 особам, направили до суду 58 обвинувальних актів щодо 147 осіб. Окрім підвищення кількісних показників роботи діяльність САП та НАБУ демонструє якісно кращі результати. Наприклад, викрито злочинну організацію колишнього голови Фонду державного майна України, викрито на отриманні неправомірної вигоди Голову Верховного Суду та його посередника, направлено до суду обвинувальний акт у справі щодо запровадження та функціонування в Україні так званої формули «Роттердам+» та інші. Також прокурорами САП забезпечено підтримання публічного обвинувачення у понад 250 справах. За результатами судового розгляду за участю прокурорів ВАКС постановлено 31 вирок щодо 42 осіб, що також суттєво перевершує показники за минулі періоди. САП у цьому півріччі продовжила активну роботу на напрямі цивільної конфіскації. Прокурори вже звернулися із 4 позовами про стягнення активів та отримали першу перемогу. Ми також спільно з НАБУ вживаємо всіх можливих заходів щодо підтримки Збройних Сил України, тому забезпечили перерахування понад 1,7 млрд гривень на потреби Збройних Сил України, зокрема на проєкт «Армія дронів» платформи «United24». Водночас в умовах обмежених людський та інституційних можливостей САП нагально потребує реформування, посилення незалежності та інституційних спроможностей. Ці кроки дозволять нам досягти кращих результатів та показати міжнародним партнерам готовність антикорупційної системи до початку відбудови України.

РОЗСЛІДУВАННЯ

НАБУ і САП продовжили боротьбу з внутрішнім ворогом - корупцією

Детективи і прокурори у 2023 році продовжили системно викривати корупцію: лише за останні пів року детективи НАБУ та прокурори САП притягнули до відповідальності 137 осіб. До суду передано обвинувальні акти стосовно дій 147 людей. Таким чином, наразі на лаві підсудних опинилася майже тисяча осіб.

ВИКЛИКИ

Необхідність перемогти у війні та відбудувати країну після перемоги – ці задачі визначають основні цілі та пріоритети як всієї країни, так і Національного антикорупційного бюро України.

Адже корупція сьогодні є не просто кримінальним злочином. Це злочин проти української держави та українського народу, це пряма допомога ворогу та удар в спину тим сотням тисяч українців та українок, які зі зброєю в руках захищають незалежність країни.

ВЗАЄМОДІЯ

Призначення Директора Національного бюро у березні 2023 року сприяє прогресу України в антикорупційній боротьбі на шляху до євроатлантичної інтеграції. Посилення міжнародної співпраці НАБУ є одним із основних пріоритетів діяльності.

Керівництво та представники Національного бюро активно долучалися до міжнародних проєктів, зокрема здійснили навчально-ознайомчий візит до Міністерства юстиції Республіки Австрія, взяли участь у Глобальному форумі з питань доброчесності та протидії корупції, а також низці заходів, що відбувалися в Парижі у штаб-квартирі Організації з економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

ДОДАТКИ

Відповідно до статті 26 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України», надаємо статистичні дані про результати діяльності за I півріччя 2023 року.